BİLGİ öğrencisi bal üretiminde verimliliği artırmak için arı kovanı tasarladı
20.09.2024 - Cuma 18:48İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kısmı öğrencisi Süeda Bayazıt, arıların sıhhatini koruyarak bal üretiminde verimliliği artırmak için "BUZZ" ismini verdiği yenilikçi bir arı kovanı tasarladı. Bayazıt, tasarladığı arı kovanı ile bal kalitesini artırmayı ve sağlıklı bal üretimini desteklemeyi hedefliyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kısmı öğrencisi Süeda Bayazıt, bal üretiminde verimliliği artırmak gayesiyle yenilikçi bir arı kovanı tasarladı. Bayazıt’ın mezuniyet projesi olarak tasarladığı ve "BUZZ" ismini verdiği arı kovanın maksadı arıcılık ve bal üretiminde yaşanan randıman problemlerinin önüne geçerek sağlıklı bal üretimini desteklemek.
Arıların doğal davranışlarına ve biyolojik gereksinimlerine nazaran tasarlanan BUZZ, arıcılardan alınan geri bildirimler doğrultusunda strafor, plastik ve ahşap üzere mevcut kovanların eksiklikleri tahlil edilerek geliştirildi. Arıların doğal davranışlarına ve biyolojik gereksinimlerine nazaran geliştirilen projede arıların doğal kovan ortamlarına en yakın şartlar sağlanarak üretim verimliliğinin artırılması hedeflendi.
Süeda Bayazıt, Endüstriyel Tasarım Kısmı öğretim elemanları Prof. Dr. Özlem Er, Refik Burak Atatür, Suat Batuhan Esirger ve Ehil Yazıcı ve Şevval Altındağ tarafından yürütülen ID 402 Bitirme Projesi dersi kapsamında geliştirdiği BUZZ ile ilgili şunları söylüyor:
“Projedeki hedefim arıların tabiattaki davranışlarını ve gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, mevcut kovan sistemlerini daha verimli hale getirmekti. Mentorumla birlikte geliştirdiğimiz BUZZ kovanı, direkt arıcılardan alınan geri bildirimler doğrultusunda hazırlandı. Artık gerçek materyallerle ürettiğimiz prototipi, arıların davranışlarını gözlemleyerek saha testlerine tabi tutacağız. Bu testlerle birlikte arıcılardan geri bildirim alarak, kovanın performansını değerlendirmeyi ve kesin eseri ticarileştirmeyi amaçlıyoruz.”
Arıların sıhhatini ve doğal hayat istikrarını muhafazayı hedefleyen BUZZ, sürdürülebilir kovan dizaynıyla arıcılık bölümünde yenilikçi bir tahlil sunuyor. Bayazıt, "Amacım yalnızca bal üretiminde verimliliği artırmak değil, tıpkı vakitte arıların doğal hayat alanlarına en uygun şartları sunarak uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak" diyerek projenin hem etraf hem de insan sıhhati için taşıdığı kıymeti vurguluyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı